top of page

והזנק לתעשיה 

"צריך להיות אדם שכל הזמן פועל למשהו, ואני אומר, אתה תמיד גדול כגודל העניין שאתה משרת ואתה נהייה קטן אם אתה משרת רק את עצמך." ~ שמעון פרס בראיון ב־ynet, יולי 2005

 

קשרי הגומלין שבין השכלה פורמלית לבין ידע עדכני שמקורו בעולם הייצור והעבודה וסביבתם הטכנולוגית שמשתנה בקצב מואץ, מציבים אתגרים ביחס למאפייני ההכשרה הטכנולוגית-מקצועית, כמו גם לגבי שילובם של בוגרי החינוך הטכנולוגי והמקצועי במערך העבודה והתעסוקה.

הקריאה לחיזוק הזיקות שבין חינוך טכנולוג-מקצועי לבין התעשייה עולה בשנים האחרונות על סדר היום של קהילת העוסקים בקידום הנושא במסגרת דיונים בפורום מדינות ה-OECD ומדינות האיחוד האירופאי. קריאה זו מודגשת במסמכים עדכניים שפורסמו על ידי גורמים אלה לאורך העשור האחרון, ואף נדונה לאחרונה ברב-שיח שהתקיים במאי 2009 בבריסל במעמד בכירים המעורבים בקביעת מדיניות מדינות האיחוד האירופאי ובהשתתפותם הפעילה של נציגי ישראל.

החיבור לתעשייה ולעוסקים במקצוע הלכה למעשה מתבקש לאור העובדה שעולם התעשייה העכשווי מבוסס על ציוד טכנולוגי מורכב ומתוחכם וסביבות עבודה עתירות משאבים אשר לא ניתנות ליישום בכל אחד מבתי הספר. היכרות בלתי אמצעית של הסביבה הטכנולוגית היא מורכבת ודורשת הדרכה וחניכה על ידי אנשי מקצוע מיומנים ומומחים בתחום.

לסוגיות ייחודיות אלה יש להעניק ביטוי בחינוך טכנולוגי-מקצועי מודרני הנשען על למידה שמשלבת התנסות ותרגול מעשיים, ובתוך כך לערב את התלמידים בתהליכים משולבי אמצעים שמזמנים פיתוח מיומנויות חשיבה ועשייה בסביבה האמיתית שמאפשרת זאת - בתעשייה. מן הראוי להדגיש שאין כוונה להחליף מורים בעלי הכשרה פדגוגית, אלא לשדרג את איכות ההוראה והלמידה של מורים ותלמידים כאחד. מעורבותם הפעילה של המורים בכל שלבי התהליך בבית הספר ובמפעל תיחשב לחלק מהתפתחותם המקצועית לאורך זמן, כמניע לקידום חינוך טכנולוגי-מקצועי איכותי.

הכיוונים שצוינו לעיל יבואו לידי ביטוי בהליכים להשגת המטרה והיעדים שהוצבו על ידי משרד החינוך בתכנית העבודה לשנת תש"ע, ובכלל אלה - מטרה (מס' 3ב') הנוגעת להתאמת החינוך הטכנולוגי והמקצועי לסטנדרטים בין-לאומיים, כמו גם מענה לצרכים לאומיים כנדרש במשק, בתעשייה ובצה"ל, וכן יעדים (מס' 15-14) הנוגעים להגדלת היקף הלומדים והמסיימים בחינוך טכנולוג-מקצועי כולל כאלה עם תעודות בעלות השלכות להשתלבותם בלימודי המשך ו/או בשוק העבודה וגם אחרים.

החזון

משרד החינוך ממשיך להפעיל ולקדם תכנית ייחודית וחדשנית במהותה לקידום החינוך הטכנולוגי בקרב בני נוער בערי הפריפריה ובניית עתידם האישי והמקצועי – תכנית "שילוב תלמידים בתעשייה".

תכנית "שילוב תלמידים בתעשייה" תטפל בבני נוער בסיכון, והיא מיועדת למנוע את נשירתם מבתי הספר, לסלול להם את הדרך להשתלבות מיטבית בחברה תוך כדי הכוונתם ללימודים טכנולוגיים מתקדמים ושילובם בתעשיות.

התכנית תעניק לבני הנוער הללו שלומדים בכיתות התיכון י' עד י"ב (18-16) כישורי חיים בסיסיים, כישורי למידה ופיתוח אישי בדגש על בניית מוטיבציה ואמונה ביכולתם להגיע להישגים.

בני הנוער בתכנית יקבלו הכשרה מקצועית בסביבת לימודים חדשנית שתאפשר להם לסיים בהצלחה 12 שנות לימוד, להתגייס לצבא עם מקצוע נדרש ותאפשר להם לפתח קריירה ולהשתלב בתעשיות מובילות במקום מגוריהם בפריפריה.

התכנית תיתן מענה לבני נוער ממגזרים שונים של החברה בישראל – יהודים חילוניים, דתיים וחרדים, דרוזים, בדואים וערבים.

אנו מאמינים שהתכנית תאפשר ניעות (מוביליות) חברתית על ידי קידומם של בני הנוער, הובלתם לעתיד טוב יותר והוצאתם ממעגל האבטלה והעוני.

ההצלחה של בני הנוער תשפיע על הסובבים אותם, על המשפחה, החברה והקהילה. התכנית מקדמת את שילובם בחברה הישראלית, וככזו היא מהווה אמצעי יעיל לשינוי פני החברה הישראלית והפיכתה לחברה שווה, צודקת וחזקה יותר.

התכנית שואפת לסייע בפיתוח התעשייה בארץ ובמיצובה במקום ראוי ומכובד לבניית קריירה בתחומים מגוונים.

תכנית "הזנק לתעשייה" מכוונת למתן מענה לצרכים חברתיים לאומיים נרחבים לגורמים הבאים:

  • לתעשיות בפריפריה אשר חוות מחסור גדול בעובדים עם ידע וניסיון טכנולוגי.

  • לצבא שזקוק לכוח אדם מיומן בתחומים הטכנולוגיים.

  • לרשויות המקומיות בפריפריה אשר מבקשות לצמצם את האבטלה ולמנוע הגירה שלילית.

  • לבתי הספר התיכוניים שאין להם את הכלים לתת מענה הולם לצרכים המיוחדים של בני הנוער הללו.

                            התכנית פועלת לקידום החינוך הטכנולוגי שהצטמצם בשנים האחרונות בדרך ייחודית:

  • מתן מענה לתלמידים בתוך הקהילה שלהם (בתיכונים המקומיים).

  • התכנית נשענת על סדנאות ומכללות מקומיות לצורכי לימוד והכשרה מבלי להזדקק למגמות טכנולוגיות יקרות בבתי הספר, מה שמאפשר לימוד מגוון רחב יותר של מקצועות טכנולוגיים במינימום השקעה כספית.

  • עבודה בתעשייה בשכר במהלך לימודי התיכון תוך כדי צבירת ניסיון במקצוע ויצירת קשרים להמשך השתלבותם בעבודה בעתיד.

  • גיוס ממוקד של בני הנוער לצבא ביחידות טכנולוגיות.

אוכלוסיית יעד

התכנית מיועדת לבני נוער בסיכון שלא לומדים במסלולים לבגרות מלאה, ויש חשש לנשירתם מהמערכת:

  • בני נוער מכיתות התיכון י', י"א וי"ב (בני 18-15).

  • תלמידים בסכנת נשירה או נושרים סמויים.

  • התלמידים החלשים ביותר בתיכון שבית הספר מעיד עליהם שלא יגיעו לזכאות לתעודת בגרות, וישנה סכנה שאף לא יסיימו 12 שנות לימוד.

  • תלמידים ממשפחות מרקע סוציו-אקונומי קשה במיוחד.

  • תלמידים שמביעים רצון ללמוד מקצוע טכנולוגי.

מטרות התכנית ויעדיה

 

  • קידום בני נוער בסיכון מהפריפריה במטרה לצמצם פערים חברתיים ולהגדיל ניעות חברתית באמצעות פעילות חינוכית.

  • מניעת נשירה של בני הנוער המשתתפים בתכנית.

  • הוצאת בוגרי התכנית ממעגל האבטלה והעוני בערי הפריפריה.

  • העצמת בתי הספר והקהילה כגורמים משמעותיים התומכים בבני נוער.

  • מתן הזדמנות שווה לבני נוער בסיכון מהפריפריה להגיע ללימודים טכנולוגיים.

  • הגברת המוטיבציה של התלמידים להשתלב בלימודים מקצועיים כחלופה ראויה ללימודים עיוניים.

  • חיזוק תחושת המסוגלות והדימוי העצמי של התלמידים וסיוע ובניית "תמונת עתיד" רחבה ומגוונת וסימון דרכים למימושה.

  • פיתוח ערך המצוינות (המיצוי האישי) של התלמידים.

מטרות אופרטיביות

  1. התלמיד יסיים את לימודי התיכון עם תעודת בגרות טכנולוגית.

  2. התלמיד יסיים עם תעודה מקצועית בתחום שלמד (פנים מפעלית/תמ"ת).

  3. התלמיד יתגייס לצבא בגיוס ממוקד במקצוע שאותו למד או לחלופין יתגייס לשירות קרבי.

  4. פתיחת אפשרות להמשך לימודי י"ג, י"ד.

bottom of page