top of page

והזנק לתעשיה 

מרכיבי התכנית

מרכיבי התכנית נותנים מענה לצרכים המיוחדים של אוכלוסיית היעד.

התוכנית תפעל בבית הספר, במכללות ובסדנאות במפעלים השונים.

בבית הספר/מכללה:

  • תגבורים לימודיים - לקראת תעודה טכנולוגית ו-14 יחידות, לילדים המתאימים, המאפשרות המשך ללימודים בכיתה י"ג. התעודה מחייבת 7 יחידות עיוניות – 3 יחידות במתמטיקה, 3 יחידות באנגלית, יחידת לימוד בלשון ו-7 יחידות טכנולוגיות. התגבורים יתקיימו בבית הספר בשעות הבוקר ואחר הצהריים על ידי מורים מקצועיים במטרה להוביל את התלמידים להצלחה בתחום הטכנולוגי.

  • שיעורי תמיכה טכנולוגית - הוראה והרחבה של החומר שהתלמידים לומדים בסדנאות ובמפעלים. מורה מקצועי מיוחד לנושא, שמכיר את החומר הטכנולוגי שנלמד במפעל, ילמד את התלמידים בבית הספר.

  • תכניות להעצמה אישית - כחלק מבניית הדימוי העצמי של התלמידים ובניית המוטיבציה ותחושת המסוגלות, התלמידים ישתתפו בסדנאות חווייתיות וקאוצ'ינג (אימון) אישי וקבוצתי שנושאו בניית יעדים בחיים והדרך להשגתם. מעורבות הורים כדי לשפר את התדמית של החינוך הטכנולוגי - תיעשה הדרכה מתוכננת להורים כולל סיורים בתעשייה להתרשם מסביבת העבודה העתידית של ילדיהם.

  • רכז וחונך - הרכז ילווה באופן אישי את תלמידי הפרויקט. הוא ידאג ליישום כל מרכיבי התכנית וילווה את התלמידים בכל תהליכי הלמידה בבית הספר ובמפעלים. הרכז ישמש כמתאם (אינטגרטור) של התכנית ואיש הקשר בין כל הגורמים: בית הספר והמורים המלמדים, צוות ההדרכה במפעלים וההורים.

במפעלים ובסדנאות:

  • למידה ושימוש בסדנאות - פעם או פעמיים בשבוע התלמידים ילמדו בסדנאות הממוקמות בקרבת בית הספר. בסדנאות התלמידים ילמדו בין שש לשמונה שעות על ידי אנשי מקצוע על פי תחומי הדעת. בסדנאות ישנו ציוד טכנולוגי מתקדם, מחשבים ותוכנות הרלוונטיים למקצוע. התלמידים יצוידו בבגדים ונעליים המתאימים לעבודה.

  • חשיפה למפעל ועובדיו - התלמידים יבקרו במפעלים שבהם יתנסו בעבודה. התלמידים יעבדו במקצוע שלמדו במכונות של המפעל. הם יאכלו בחדר האוכל עם עובדי המפעל שחלקם ישמשו חונכים עבורם. מעבר לכך, התלמידים לומדים תרבות עבודה והתנהגות בסביבת עבודה של מפעל (אחריות, דייקנות והתמדה).

  • עבודה במפעלים - נדבך מרכזי בתכנית הוא להקנות לתלמידי בית הספר בכיתות י"א–י"ב אפשרות להתנסות בעבודה במקצועות שונים, בסביבת עבודה תעשייתית ברמה גבוהה.

  • בשנה השנייה והשלישית, כל התלמידים יעבדו יום בשבוע כחניכים במפעלים בסביבת מגוריהם. התעשייה תיתן לתלמידים אלה תעודה על כך שעברו שנת חניכות בתעשייה.

  • עמותת "הזנק לעתיד" תרכז את קבוצת המפעלים שישמשו חונכים לתלמידים. התיאום עם כל מפעל ייעשה על ידי הרכז/חונך. מפעל לדוגמה הוא מנועי בית שמש, באזור התעשייה של בית שמש, העוסק בתעשיית המתכת במפעל תעופתי.

 

הערכת הפרויקט

רכז התכנית בכל אחד מבתי הספר ינהל מעקב שוטף אחר התקדמות כל תלמיד וקבוצת תגבור בתכנית, יחד עם הנהלת בית הספר ובהנחיית המנחה הפדגוגי. הרכז יעביר להנהלת התכנית דוחות חודשיים על הפעילות כולל הפעילות במפעלים.

הפרויקט ילווה על ידי ועדת היגוי בית-ספרית שתתכנס ארבע פעמים בשנה, לצורך בקרה ארגונית, מנהלית ופדגוגית. חברי הוועדה יהיו מנהל מחלקת החינוך בעיר, מנהל בית הספר, רכז התכנית, מפקח מקצועי ממשרד החינוך, מנהלת ומנחה של עמותת "הזנק לעתיד" והתאחדות התעשיינים. תפקיד צוות ההיגוי הוא לעקוב אחר התקדמות התלמידים וניהול הפרויקט בבית הספר. רכז בית הספר מכין לוועדת ההיגוי דוח מפורט בפורמט מובנה המהווה בסיס לדיוני ועדת ההיגוי.

גוף חיצוני המבקר יבצע הערכה חיצונית לכל התניות ויגיש את ממצאיו בסיום כל שנת פעילות. הממצאים מתייחסים לתוצאות בחינות הבגרות ולעמדות של מורים, תלמידים והורים לגבי מידת תרומת הפרויקט (מרכיבים כמותיים ואיכותניים).

כמו כן, הגוף המבקר ילווה את התכנית המוצעת במחקר הערכה חיצוני מקיף.

ההערכה תשמש ככלי לבחינת עמידה ביעדים ובמטרות לטווח קצר ולטווח הארוך.

המחקר יהיה חלק חשוב בהערכה המעצבת של התכנית. המחקר יספק מידע לגבי המידה שבה הפעילות החיצונית (במפעלים ובסדנאות), שיעורי התגבור, הרכז והחונך ופעילויות להעצמה אישית אכן תואמים, והמידה שבה הם מביאים להשגת כל המטרות והיעדים של התכנית.

הגוף המבקר ועמותת "הזנק לעתיד" ימשיכו לעקוב אחר בני הנוער לאורך השנים עד להשתלבותם בלימודים טכנולוגיים, והשמתם בעבודה במפעלים ושילובם בכוח העבודה של המשק.

כלי ההערכה הם: ראיונות, תצפיות ושאלונים אישיים.

 

 

bottom of page